Ιδέες για Διακόσμηση Εξωτερικού Χώρου

Αυτό το άρθρο είναι αφιερωμένο στον εξωτερικό σας χώρο. Είτε πρόκειται για…

  • τον κήπο του σπιτιού σας·
  • την αυλή σας·
  • μια εσωτερική αυλή ή έναν εσωτερικό κήπο·
  • μια βεράντα·
  • το μπαλκόνι σας.

Όποιος κι αν είναι, λοιπόν, ο εξωτερικός χώρος τον οποίο θέλετε να διακοσμήσετε, παρακάτω θα ανακαλύψετε φανταστικές ιδέες και τις πιο hot τάσεις του 2021 που θα μεταμορφώσουν τον χώρο σας, συνδυάζοντας κομψότητα, εργονομία και λειτουργικότητα.

Η Σημασία της Σωστής Διακόσμησης για τον Εξωτερικό σας Χώρο

Ο κήπος και η βεράντα είναι από τα πιο υποτιμημένα τμήματα μιας κατοικίας στο θέμα της διακόσμησης. Οι περισσότεροι, ειδικά όσοι έχουν λουλούδια ή βλάστηση στην αυλή, τον κήπο ή τη βεράντα τους, ίσως πιστεύουν ότι αυτά διακοσμούν από μόνα τους τον χώρο μια χαρά.

Η αλήθεια, φυσικά, είναι διαφορετική.

Ο κήπος, η βεράντα, η αυλή ή το μπαλκόνι χρειάζονται κι αυτά τις δικές τους… διακοσμητικές πινελιές για να αποπνεύσουν τη γοητεία τους – αλλά και να εξυπηρετήσουν τον σκοπό τους!

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι, στη χώρα μας, όπου απολαμβάνουμε ηλιοφάνεια τόσο πολλές μέρες κάθε χρόνο, ο εξωτερικός μας χώρος γίνεται το δεύτερο σαλόνι μας από την άνοιξη ως τις αρχές του Φθινοπώρου! Κι όχι μόνο σαλόνι: καθιστικό, παιδική χαρά, χώρος ψυχαγωγίας, τραπεζαρία – για μερικούς, ακόμη και κρεβατοκάμαρα!

Η διακόσμηση, λοιπόν, του εξωτερικού σας χώρου δεν είναι ούτε δευτερεύων θέμα, ούτε πολυτέλεια: θα διευκολύνει τη χρήση του και θα χαρίσει ιδιαίτερο στιλ στο σπιτικό σας.

Έτοιμοι; Ξεκινάμε λοιπόν!

Ιδέες Διακόσμησης για τον Κήπο σας

Ένα από τα πράγματα που θα σας βοηθήσει να επιλέξετε την καλύτερη διακόσμηση για τον εξωτερικό σας χώρο, είναι τα χαρακτηριστικά του: οι διαστάσεις του, ο προσανατολισμός του, στοιχεία του που δεν μπορούν (ή που δεν θέλετε) να αλλάξουν, όπως φράχτες, δέντρα, γκαζόν κτλ.

Αυτή η διαδικασία θα σας βοηθήσει να οραματιστείτε λίγο τη διαμόρφωση που θα μπορούσατε να επιλέξετε. Ή, αν έχετε στερέψει από ιδέες ή έμπνευση, να καταλάβετε τι θα ταίριαζε στον χώρο καθώς θα βλέπατε φωτογραφίες και έπιπλα κήπου.

Μη στενοχωριέστε αν ο κήπος ή η βεράντα σας είναι μικρή. Ακόμη και ο πιο μικρός εξωτερικός χώρος μπορεί να μετατραπεί σε πραγματικό στολίδι – με τις σωστές διακοσμητικές επιλογές.

Ιδιαίτερο στιλ

Μια από τις πιο κυρίαρχες τάσεις διακόσμησης για εξωτερικούς κήπους τα τελευταία χρόνια, ιδιαίτερα το 2021, είναι ο ιδιαίτερος χαρακτήρας του: παλιότερα οι κήποι διακοσμούνται με βάση το εσωτερικό του σπιτιού. Η εσωτερική διακόσμηση καθόριζε την εξωτερική. Αυτό πλέον έχει αλλάξει.

Ο κήπος αποκτά πλέον τον δικό του χαρακτήρα, με επιλογές διακόσμησης εντελώς ξεχωριστές από το εσωτερικό του σπιτιού.

Γλάστρες

Η γλάστρα είναι μια από τις πλέον διαχρονικές επιλογές για τη διακόσμηση ενός εξωτερικού χώρου στην Ελλάδα – αλλά πολλοί τη βρίσκουν βαρετή και κοινότυπη.

Δεν χρειάζεται να είναι έτσι.

Υπάρχουν γλάστρες και γλάστρες. Το σημαντικό είναι να επιλέξετε αυτές που ταιριάζουν καλύτερα στο στιλ και την τοποθεσία του σπιτιού σας. Οι κλασικές, πήλινες γλάστρες δείχνουν τέλεια σε ένα πετρόχτιστο σπίτι στο χωριό, αλλά θα κατέστρεφαν το στιλ ενός μοντέρνου κήπου σε ένα αστικό περιβάλλον.

Το μυστικό, λοιπόν, είναι να επιλέξετε γλάστρες που ταιριάζουν τόσο στο γούστο σας, όσο και στη γενικότερη αισθητική όχι μόνο του σπιτιού, αλλά και του περιβάλλοντος χώρου. Η φετινή τάση, μάλιστα, δείχνει μια προτίμηση στις γλάστρες μεγάλου μεγέθους, που τοποθετούνται περιμετρικά του κήπου, σχηματίζοντας ένα πολύ ιδιαίτερο και φυσικό τείχος ιδιωτικότητας.

Συνδυασμός γκαζόν και τσιμέντου

Το γρασίδι αποτελεί διαχρονική επιλογή, όχι μόνο λόγω της δροσιάς και της φυσικής του γοητείας. Παράλληλα, αναδίδει μια αίσθηση γαλήνης και ηρεμίας, είτε επιλέξετε φυσικό χλοοτάπητα, ή τεχνητό. Αν κινηθείτε στη δεύτερη επιλογή (που αναμφίβολα απαιτεί πολύ λιγότερη συντήρηση και φροντίδα), προτιμήστε τεχνητό χλοοτάπητα καλής ποιότητας: οι φτηνοί συνθετικοί χλοοτάπητες δείχνουν τόσο ψεύτικοί, ώστε μπορούν κυριολεκτικά να καταστρέψουν την αισθητική του κήπου σας.

Το γκαζόν, λοιπόν, κυριαρχεί και στις φετινές τάσεις, αλλά συνδυάζεται πολύ πιο έντονα με τσιμεντένιους διαδρόμους παρά με χώμα ή χαλίκι. Το τσιμέντο μπορεί, φυσικά να αντικατασταθεί και με άλλα σκληρά υλικά, όπως το ξύλο, αλλά αναμφίβολα πρέπει να λάβετε υπόψη το κόστος συντήρησης για οποιαδήποτε τέτοια επιλογή.

Φτιάξτε διαδρόμους

Καθοδηγήστε εσείς τον επισκέπτη που θα επισκεφτεί τον κήπο ή την αυλή σας, για το πώς να περιηγηθεί και να κινηθεί στον χώρο: εκτός του ότι θα αποφύγετε τις πατημασιές στο ευαίσθητο γκαζόν σας, θα μπορέσετε να αναδείξετε τα σημεία του κήπου που θεωρείτε εσείς πιο ελκυστικά, καθώς και να «κρύψετε» εκείνα που είναι αντιαισθητικά, ή χρησιμοποιούνται κυρίως για πρακτικούς σκοπούς, παρά για ψυχαγωγία.

Μην αρκεστείτε απλά στο ξεχορταριάσετε τους διαδρόμους ή να ρίξετε λίγο χώμα. Αν δεν μπορείτε να φτιάξετε διαδρόμους από μπετόν ή ξύλο, μπορείτε να ρίξετε ειδική άμμο ή χαλίκι, ή να βάλετε βότσαλα, βράχους ή ηλιακά φωτιστικά στα πλαϊνά.

Κάθετοι Κήποι

Μια άλλη τάση που μαγεύει φέτος, ειδικά σε μοντέρνους κήπους και σπίτια που περιβάλλονται από ψηλούς τοίχους και φράχτες, είναι οι λεγόμενοι κάθετοι κήποι: κάθετα στηρίγματα στα οποία προσαρμόζονται ειδικά παρτέρια για αναρριχώμενα και άλλα φυτά.

Μια πολύ trendy επιλογή για κάθετους κήπους είναι οι παλέτες. Οικονομικές, ρετρό και απίστευτα πολυχρηστικές, μπορούν να σας γλιτώσουν πολλά χρήματα και να χαρίσουν μοναδικό στιλ – αρκεί να τις χρησιμοποιήσετε σωστά. Αν θέλετε να κινηθείτε σε τέτοια επιλογή, θα σας προτείναμε να αγοράσετε παλέτες και να τις περάσετε με ειδικό λάδι εμποτισμού και βαφή. Με τον τρόπο αυτό θα εξασφαλίσετε την αντοχή και την αισθητική τους ομοιομορφία.

Οι κάθετοι κήποι είναι επίσης εξαιρετική ιδέα για εξαιρετικά περιορισμένους εξωτερικούς χώρους, στους οποίους δεν χωρούν μεγάλες γλάστρες και παρτέρια: δύο όρθια στηρίγματα είναι αρκετά για να χαρίσουν στον μικρό αυτό χώρο αυτή την τόσο απαραίτητη νότα φύσης και πρασίνου, δίχως να καταλάβουν χώρο από το σαλόνι ή τα απαραίτητα ανάκλιντρά σας.

Ιδανικός συνδυασμός για μικρούς κάθετους κήπους είναι τα έπιπλα κήπου τύπου μπιστρό.

Ξύλινα στοιχεία και λεπτομέρειες

Το ξύλο είναι άλλη μια διαχρονική επιλογή για τη διακόσμηση του κήπου και γενικά ενός εξωτερικού χώρου γιατί – όπως και το γρασίδι – χαρίζει στον χώρο τη γοητεία της φύσης και των υλικών της: ξύλινα πατώματα, σκάλες, ξύλινα παρτέρια, σκίαστρα, κιόσκια και, φυσικά, ξύλινα έπιπλα κήπου και βεράντας αποτελούν στοιχεία που θα κυριαρχήσουν και το 2021 – τόσο σε ρουστίκ, όσο και σε μοντέρνους κήπους.

Εκμεταλλευτείτε τα δέντρα σας

Αν ο κήπος ή η αυλή σας έχει κάποιο δέντρο, εκμεταλλευτείτε το! Διαμορφώστε, αν όχι ολόκληρη την αυλή ή τον κήπο, τουλάχιστον ένα τμήμα τους έτσι, ώστε να το τονίσετε.

Μια καταπληκτική ιδέα που εμφανίζεται όλο και περισσότερο σε πολλούς κήπους ήδη από το 2020, είναι η ενσωμάτωση ενός τραπεζιού στο δέντρο: παίρνετε ένα παλιό τραπέζι από ξύλο, το κόβεται στη μέση (ή σε ένα σημείο κοντά στη μία από τις δύο στενές του πλευρές) και χρησιμοποιήστε το δέντρο για να το στηρίξετε όρθιο.

Αν δεν θέλετε να κάνετε όλον αυτό τον κόπο, μπορείτε να προσαρμόσετε πάνω στο δέντρο ένα ημικυκλικό τραπεζάκι μπιστρό.

Ρωτήστε έναν γεωπόνο, επίσης, για το τι μπορείτε να κάνετε για να «δείξει» περισσότερο το δέντρο ή τα δέντρα στον κήπου και την αυλή σας: ίσως χρειάζονται λίγο κλάδεμα, ράντισμα, ή κάποιο λίπασμα για να δώσουν περισσότερο πράσινο και να απαλλαχτούν από παράσιτα που θα τα κάνει να δείχνουν άρρωστα και μαραμένα.

Ρετρό διακοσμητικά

Η αγάπη για το vintage είναι μεγαλύτερη από ποτέ τόσο στην εσωτερική, όσο και στην εξωτερική διακόσμηση. Ρόδες από άμαξες, ξύλινα καρότσια, σπασμένα μεγάλα πιθάρια αποτελούν τέλειες διακοσμητικές επιλογές – ειδικά αν έχετε τον απαραίτητο χώρο για τέτοιου είδους αισθητικές επιλογές.

Αν ζείτε κοντά στη θάλασσα, κάντε έναν περίπατο και δείτε αν έχει ξεβραστεί στην κοντινή ακτή κάποιος κορμός δέντρου ή μεγάλα κλαδιά. Δένουν τέλεια τόσο με το γρασίδι, όσο και με παρτέρια με ολάνθιστα λουλούδια.

Χρησιμοποιήστε έξυπνα τον Φωτισμό

Ο φωτισμός μπορεί να μετατρέψει έναν μέτριο ή και καθόλου διακοσμημένο κήπο σε πραγματικό όνειρο μετά τη δύση του ήλιου. Το μυστικό είναι να φωτίσετε με προβολείς τα πιο σαγηνευτικά σημεία του κήπου σας και να αφήσετε στο σκοτάδι όσα δεν τον κολακεύουν. Ο κορμός ενός δέντρου, ένα αναρριχητικό φυτό σε έναν τοίχο, ή ένας βράχος πάνω στο γρασίδι μπορούν να τονιστούν κατάλληλα και να φτιάξουν ένα σαγηνευτικό βραδινό σκηνικό στον κήπο σας.

Διαλέξτε Έξυπνα τα Έπιπλα Κήπου & Βεράντας σας

Τα έπιπλα που θα επιλέξετε για τον κήπο και τη βεράντα σας είναι ίσως το πιο σημαντικό στοιχείο στη διακόσμηση του εξωτερικού σας χώρου: αυτά είναι που θα καθορίσουν σε σημαντικό βαθμό το στιλ του και, παράλληλα, την άνεση και τη λειτουργικότητά του.

Προτού επιλέξετε έπιπλα κήπου και βεράντας, σκεφτείτε λίγο τόσο τον ίδιο τον χώρο και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του, όσο και τους τρόπους με τους οποίους σκοπεύετε να τον χρησιμοποιήσετε: θα τρώτε συχνά εκεί; Μόνοι σας ή με παρέα; Πόσο μεγάλη; Θα είναι κυρίως καταφύγιο χαλάρωσης και διαβάσματος; Το αγαπημένο σας στέκι για καφεδάκι; Μήπως θα παίζετε εκεί με τα παιδιά ή θα απολαμβάνετε το αγαπημένο σας χόμπι, π.χ. μαστορέματα;

Πρώτα ξεκαθαρίστε πώς θα χρησιμοποιείτε τον χώρο, και μετά επιλέξτε έπιπλα κήπου και βεράντας.

Διαλέγοντας Σαλόνι για τον Κήπο σας

Αν ο κήπος ή η βεράντα σας θα αποτελεί κυρίως το ησυχαστήριό σας, τότε ένα στιλάτο σαλόνι είναι must επιλογή. Από ένα μεγάλο lounging σετ με καναπέ και πολυθρόνες, έως ένα διακριτικό σαλονάκι με τραπεζάκι από ρατάν και 2-3 αναπαυτικές καρέκλες, το σαλόνι σας πρέπει να είναι τοποθετημένο στο πιο περίβλεπτο σημείο του κήπου ή του εξωτερικού σας χώρου. Ο λόγος είναι απλός: θα είναι μακράν το πιο γοητευτικό και όμορφο στοιχείο της διακόσμησής σας.

Διαλέγοντας Τραπεζαρία Κήπου ή Βεράντας

Η τραπεζαρία θα είναι ίσως το πιο ακριβό μεμονωμένο έπιπλο κήπου και βεράντας – και για τον λόγο αυτό πρέπει να έχει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, ανεξάρτητα από το υλικό κατασκευής της: πρέπει να είναι ανθεκτική, με το κατάλληλο ύψος και διαστάσεις που να εξυπηρετούν τόσο τον χώρο σας, όσο και τον αριθμό των ατόμων που σκοπεύετε να φιλοξενείτε συνήθως για φαγητό.

Στον ιστότοπό μας μπορείτε να βρείτε τραπεζαρίες κήπου ή βεράντας 6 έως 10 ή και περισσοτέρων ατόμων, ή ακόμη και bistro set που είναι ιδανικά για 2 άτομα και χωρά άνετα ακόμη και σε ένα στενό μπαλκόνι.

Βεβαιωθείτε ότι το σχήμα του επίπλου και το υλικό του ταιριάζουν με τη γενικότερη αισθητική του κήπου ή της βεράντας σας. Αποφασίστε από πριν ποιον χώρο θα καταλαμβάνει η τραπεζαρία (μαζί με τις καρέκλες) και μετά αρχίστε να κοιτάξτε σετ τραπεζαρίας για κήπο και βεράντα.

Συνδυάστε Άνεση και Εργονομία

Αν έχετε μεγάλο κήπο (ειδικά με πολλαπλά επίπεδα), τότε εκμεταλλευτείτε τον χώρο και κάντε τον όσο το δυνατόν πιο πολυλειτουργικό. Αν δεν υπάρχει κάποιο σημείο της αυλής που να είναι στεγασμένο ή σκεπαστό, ένα από τα πρώτα πράγματα με το οποίο πρέπει να εξοπλίσετε τον κήπο ή την αυλή σας είναι μια μεγάλη εξωτερική ομπρέλα κήπου. Ειδάλλως, ο χώρος σας θα είναι λειτουργικός αποκλειστικά τις βραδινές ώρες – κι είναι κρίμα να τον στερείστε για αυτόν τον λόγο.

Εξασφαλίστε επίσης άνεση και εργονομία, συνδυάζοντας έπιπλα κήπου διαφορετικού χαρακτήρα, όπως

  • ξαπλώστρες για διάβασμα, ηλιοθεραπεία και ξεκούραση,
  • τραπεζάκια για χυμό ή καφέ,
  • παγκάκια. Ορισμένα μάλιστα συνδυάζουν και αποθηκευτικό χώρο κάτω από το κάθισμα – ιδανικό για τα παιχνίδια των παιδιών, εργαλεία κηπουρικής και άλλα αντικείμενα που είναι καλό να τα έχετε εύκαιρα στον εξωτερικό σας χώρο.
  • Αν έχετε ήδη αρκετές καρέκλες και απλά θέλετε έναν βολικό μετακινούμενο αποθηκευτικό χώρο, μπορείτε να επιλέξετε και κάποιο μπαούλο κήπου.

Κινηθείτε έξυπνα αυτή την άνοιξη και μετατρέψτε τον κήπο, τη βεράντα ή την αυλή σας το πιο γοητευτικό και συνάμα το πιο αναπαυτικό σημείο του σπιτιού σας!

Περιηγηθείτε στο Homeville και ανακαλύψτε δεκάδες επιλογές επίπλων κήπου και βεράντας άψογης ποιότητας, σε καταπληκτικές τιμές.